Nietypowy wielkopolski podwieczorek

Współcześnie da się zauważyć, że tradycja jadania podwieczorków powoli zanika. Większość z nas ledwie ma czas, aby zasiąść przy wspólnym stole i zjeść obiad, a gdzie tu jeszcze myśleć o kolejnym posiłku! Dawniej jednak przywiązywano większą wagę do jego celebrowania i serwowanych z tej okazji potraw.

Na podwieczorek można podać niemal wszystko, jednak niektóre dania cieszą się większą popularnością niż inne. Nieco zdziwienia wśród mieszkańców innych regionów może budzić fakt, że w Wielkopolsce na ten posiłek dość powszechnie serwowano placki ziemniaczane.

Wielu osobom mogą kojarzyć się z węgierskim gulaszem, jednak w czasie podwieczorku wystarczy posypać je cukrem. Wielu z nas kojarzą się one z ogromem pracy.

Jeśli chcesz zrobić wielkopolskie brambrzaki ręcznie, musisz poświęcić na to dosyć sporo czasu. Na szczęście jednak technologia znacznie ułatwia ich wykonania.

Główny składnik placków, czyli surowe ziemniaki, można rozdrobnić za pomocą maszynki do mielenia. Świetnie sprawdzi się tu również sokowirówka.

Pamiętaj jednak, żeby dodać do suchych ziemniaczanych wiórków odpowiednią część uzyskanego z nich soku. Następnie wystarczy dodać do warzyw jajko, mąkę i odrobinę soli, a potem usmażyć.

Urszula
News Reporter
Cześć, możecie mówić na mnie Ula. Lubie blodżyć o moich ulubionych tematach. Jakich? Dowiesz się na moim blogu ;) Miłej lektury!