Sama zupa w sobie może być przygotowywana i podawana na wiele sposobów, jej postać bulionu lub kremu, choć pozornie się różni, to w gruncie rzeczy jest taka sama. Wobec tego zmiksowana zupa jarzynowa, choć wygląda inaczej niż bulion warzywny, jest przygotowany z tych samych składników.
Warto pozostać na chwilę, właśnie przy tym najważniejszym elemencie, jakim są produkty stosowane do gotowania, to właśnie one dają pełne pole do popisu, jeśli chodzi o stworzenie własnej zupy. Każdy ma swoje upodobania, zatem pozornie ta sama zupa może posiadać różne walory smakowe, a nawet przybierać różne wersje.
Niemniej jednak garnek, w którym przygotowujemy zupę zawsze napełniany jest tym samym podstawowym składem, woda, porcja mięsa, warzywa, czyli marchewka, korzeń pietruszki, przyprawy. Kolejne dodawane składniki są już uzależnione od nas samych.
W wielu przypadkach kwestia przypadku, bo dodajemy to, co aktualnie posiadamy tworząc jarzynową, bardzo wartościową zupę. Jednak dodanie większej ilości marchwi, samych brokułów, czy kalafiora powoduje stworzenie nowej zupy.