Zupa cebulowa stanowi doskonałą propozycję na chłodną jesień – wspaniale smakuje oraz rozgrzewa, więc warto przyrządzać ją właśnie o tej porze roku. Przepis na zupę cebulową przywędrował do Polski prosto z Francji.
W oryginalnej recepturze znajduje się rozgrzewające wino, które jednak można pominąć, jeśli danie mają spożywać też dzieci. By przygotować zupę cebulową potrzebnych będzie pięć dużych cebul, 600 ml bulionu, 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie), ser cheddar, dwie łyżki masła, sól, pieprz oraz grzanki.
Zupa cebulowa jest bardzo prosta do zrobienia. Przygotowanie należy rozpocząć od obrania cebuli i pokrojenia jej w plasterki.
Następnie cebulę podsmaża się na patelni, na której wcześniej należy rozgrzać masło. Zeszkloną cebulę należy dodać do wywaru i gotować, aż zrobi się miękka.
Po chwili zupę można już przyprawić i ewentualnie wzbogacić smak odrobiną wina. Zupę przelewa się do żaroodpornych miseczek, dodaje grzanki i posypuje serem, a naczynia umieszcza w rozgrzanym piekarniku.
Gdy ser się już zapiecze, potrawa gotowa jest do podania.