Makaron z sosem pomidorowym

Makaron z sosem pomidorowym to danie, uwielbiane zwłaszcza przez najmłodszych. Najlepiej smakuje jednak sos przygotowany ze świeżych pomidorów, dlatego warto poświęcić chwilę czasu, by własnoręcznie pokroić świeże pomidorki. Do przygotowania sosu pomidorowego potrzebna jest oliwa, dwie łyżeczki koncentratu z pomidorów, dwie puszki krojonych lub własnoręcznie pokrojonych pomidorów, cebula, trzy ząbki czosnku, bazylia (najlepiej świeża), parmezan, sól i łyżka cukru.

Wykonanie sosu należy rozpocząć od obrania czosnku i pokrojenia go na drobne kawałki. Następnie trzeba obrać i pokroić cebulę, a także przygotować pomidory. W kolejnym kroku wystarczy rozgrzać na patelni oliwę (lub olej), zeszklić na niej cebulę, dodać czosnek i na koniec koncentrat z pomidorami.

www.wybieramonline.pl

Kiedy sos zacznie już bulgotać przychodzi czas na dodanie przypraw i wstawienie makaronu. Po odcedzeniu makaronu trzeba zalać go sosem i wymieszać. Całość można posypać parmezanem i udekorować świeżą bazylią.

Urszula
News Reporter
Cześć, możecie mówić na mnie Ula. Lubie blodżyć o moich ulubionych tematach. Jakich? Dowiesz się na moim blogu ;) Miłej lektury!