Pierogi z owocem

W Polsce pierogi z różnorakimi farszami cieszą się ogromną sławą. Te nadziewane kapustą i grzybami są tradycyjną potrawą wigilijną, a te przygotowywane z mięsem mogą stanowić wspaniałe danie obiadowe.

W sezonie letnim bardzo chętnie przygotowujemy jednak też lżejszą wersję pierogów i wypełniamy ich wnętrza owocami. Tak przyrządzone świetnie sprawdzą się w formie podwieczorku.

Ciasto pierogowe jest bardzo proste i tanie w wykonaniu, bo składa się przede wszystkim z mąki i wody. Do kilograma mąki należy dodać tylko dwa jajka, dokładnie posiekać, a następnie powoli dolewać gorącą wodę.

Kiedy ciasto zacznie się wiązać, niektórzy zalecają dodanie odrobiny stopionego masła, jednak nie jest to absolutnie konieczne. Można też dodać niewielką ilość soli.

gps.city-traffic.com.pl

Następnie wyrabiamy ciasto, żeby stało się elastyczne, ale niezbyt twarde i zabieramy się do lepienia. We wnętrzu pieroga mogą znaleźć się twoje ulubione owoce! Dużą popularnością cieszą się tu rozdrobnione z cukrem jagody lub truskawki.

Warto jednak poeksperymentować i odnaleźć smak, który będzie najbardziej odpowiadał twoim domownikom. Od gustu zależy też sposób podania – mogą występować samodzielnie, pod pierzynką ze śmietany lub rozpuszczonego masła.

Urszula
News Reporter
Cześć, możecie mówić na mnie Ula. Lubie blodżyć o moich ulubionych tematach. Jakich? Dowiesz się na moim blogu ;) Miłej lektury!