W dzisiejszych czasach coraz więcej mówi się o zdrowym odżywianiu. Zaczynamy zwracać coraz większą uwagę nie tylko na to, co jemy, ale również na sposób podania i liczbę posiłków w ciągu dnia. Specjaliści uważają, że powinniśmy jeść nawet pięć razy dziennie! Między innymi właśnie dlatego warto nie rezygnować z tradycji jedzenia podwieczorku.
Nie wszyscy mamy czas przygotowywać tyle posiłków w taki sposób, by były smaczne, pożywne i niemonotonne. Okazuje się więc, że jeśli już decydujemy się na zasiadanie do podwieczorku, umiejscowionego między obiadem a kolacją, zwykle decydujemy się na niezbyt wyszukane przekąski. Zwykle wystarcza coś tak prostego, jak kanapki i herbata.
Co więcej, niewielu z nas jada podwieczorki w tygodniu. Z kolei w weekendy często właśnie porę tego posiłku wykorzystujemy na spotkania ze znajomymi. Podwieczorek ma na celu uzupełnienie puli energetycznej składników, które składają się na całodzienną dietę.
Zwykle jest uwielbiamy zarówno przez dzieci i dorosłych, głównie dlatego, że z reguły w jego skład wchodzi słodki posiłek. Może więc stanowić swoisty rodzaj deseru, serwowanego po obiedzie z pewnym opóźnieniem. W jego trakcie na stole mogą pojawić się rozmaite, mniej lub bardziej złożone potrawy.