Podwieczorek – jeden z pięciu posiłków
sól kuchenna

W dzisiejszych czasach coraz więcej mówi się o zdrowym odżywianiu. Zaczynamy zwracać coraz większą uwagę nie tylko na to, co jemy, ale również na sposób podania i liczbę posiłków w ciągu dnia. Specjaliści uważają, że powinniśmy jeść nawet pięć razy dziennie! Między innymi właśnie dlatego warto nie rezygnować z tradycji jedzenia podwieczorku.

Nie wszyscy mamy czas przygotowywać tyle posiłków w taki sposób, by były smaczne, pożywne i niemonotonne. Okazuje się więc, że jeśli już decydujemy się na zasiadanie do podwieczorku, umiejscowionego między obiadem a kolacją, zwykle decydujemy się na niezbyt wyszukane przekąski. Zwykle wystarcza coś tak prostego, jak kanapki i herbata.

Co więcej, niewielu z nas jada podwieczorki w tygodniu. Z kolei w weekendy często właśnie porę tego posiłku wykorzystujemy na spotkania ze znajomymi. Podwieczorek ma na celu uzupełnienie puli energetycznej składników, które składają się na całodzienną dietę.

www.kantor-losiak.pl

Zwykle jest uwielbiamy zarówno przez dzieci i dorosłych, głównie dlatego, że z reguły w jego skład wchodzi słodki posiłek. Może więc stanowić swoisty rodzaj deseru, serwowanego po obiedzie z pewnym opóźnieniem. W jego trakcie na stole mogą pojawić się rozmaite, mniej lub bardziej złożone potrawy.

Urszula
News Reporter
Cześć, możecie mówić na mnie Ula. Lubie blodżyć o moich ulubionych tematach. Jakich? Dowiesz się na moim blogu ;) Miłej lektury!